Kuchyně po česku
Nakládaný hermelín nebo utopenci, vepřo-knedlo-zelo či ovocné knedlíky, pivo nebo becherovka. To všechno jsou pokrmy a nápoje, které neodmyslitelně patří na český stůl nejen v domácnostech, ale také v restauracích.
Česká kuchyně příjemně překvapí i gurmány. Přestože je spřízněná s kuchyní rakouskou, německou a také maďarskou, zachovala si svůj originální ráz. Staročeská kuchyně nabízí nápaditá jídla, kterým staletá tradice dodala výjimečnou chuť a vůni. Základem typických staročeských pokrmů jsou i dnes suroviny, které si lidé mohli vypěstovat doma – především brambory, luštěniny, maso a obilí.
Snídaně po česku
Polévka je grunt
Hlavním jídlem dne je oběd, který se obvykle skládá ze tří chodů: polévky, hlavního jídla a dezertu. Čeští kuchaři připravují mnoho druhů polévek. Vedle hovězích či kuřecích vývarů se vaří také výborné zahuštěné polévky, jejichž základem bývají luštěniny nebo zelenina.
Hlavní chod tvoří maso a přílohy. Právě maso je pevnou složkou českého jídelníčku – nejčastěji se na talíři objevuje vepřové, hovězí a drůbeží, méně často pak zvěřina nebo ryby. Maso se obvykle servíruje s různými druhy omáček (například se smetanovými omáčkami doplněnými dle receptury o různá koření a bylinky), které jsou skutečným fenoménem české kuchyně. Českou specialitou jsou také výrobky zimní zabijačkové sezóny z vepřového masa – jitrnice, jelita, tlačenky a prejty. Typická je jedinečná příloha k masu s omáčkou – české knedlíky – pokrm ve tvaru koule nebo šišky vařený nejčastěji z houskového či bramborového těsta. Jako příloha se také podávají brambory. Ty jsou historicky nejpoužívanější potravinou v českých zemích. V české kuchyni se vaří mnoho jídel, jejichž základem jsou právě brambory (například bramboráky nebo bramborové placky).
Večeře
U večeří jsou zvyky jednotlivých rodin rozdílné. Někdo dává přednost lehkému jídlu v rodinném kruhu, jiný upřednostňuje vydatnou večeři v podobném složení, jaké mívá oběd, a stále častěji se na stole objevuje i hotové jídlo z takzvaných „Take Away“ restaurací.
Česká kuchyně pro vegetariány
Datum aktualizace: 16.8.2011 16:00