Kuchyně po česku

Nakládaný hermelín nebo utopenci, vepřo-knedlo-zelo či ovocné knedlíky, pivo nebo becherovka. To všechno jsou pokrmy a nápoje, které neodmyslitelně patří na český stůl nejen v domácnostech, ale také v  restauracích.

Česká kuchyně příjemně překvapí i gurmány. Přestože je spřízněná s kuchyní rakouskou, německou a také maďarskou, zachovala si svůj originální ráz. Staročeská kuchyně nabízí nápaditá jídla, kterým staletá tradice dodala výjimečnou chuť a vůni. Základem typických staročeských pokrmů jsou i dnes suroviny, které si lidé mohli vypěstovat doma – především brambory, luštěniny, maso a obilí.

Snídaně po česku

Dnešní klasická snídaně sestává zpravidla z bílého pečiva (rohlíky, housky nebo chléb), uzenin (například šunka, trvanlivý salám či párky) či sýrů, vajec a případně marmelády. Češi mají rádi též snídaně sladké, k nimž patří tradiční vánočka nebo koblihy. Snídaně se zapíjí většinou čajem s citronem, kávou, kakaem nebo čokoládou. 

Polévka je grunt

Hlavním jídlem dne je oběd, který se obvykle skládá ze tří chodů: polévky, hlavního jídla a dezertu. Čeští kuchaři připravují mnoho druhů polévek. Vedle hovězích či kuřecích vývarů se vaří také výborné zahuštěné polévky, jejichž základem bývají luštěniny nebo zelenina.

Hlavní chod tvoří maso a přílohy. Právě maso je pevnou složkou českého jídelníčku – nejčastěji se na talíři objevuje vepřové, hovězí a drůbeží, méně často pak zvěřina nebo ryby. Maso se obvykle servíruje s různými druhy omáček (například se smetanovými omáčkami doplněnými dle receptury o různá koření a bylinky), které jsou skutečným fenoménem české kuchyně. Českou specialitou jsou také výrobky zimní zabijačkové sezóny z vepřového masa – jitrnice, jelita, tlačenky a prejty. Typická je jedinečná příloha k masu s omáčkou – české knedlíky – pokrm ve tvaru koule nebo šišky vařený nejčastěji z houskového či bramborového těsta. Jako příloha se také podávají brambory. Ty jsou historicky nejpoužívanější potravinou v českých zemích. V české kuchyni se vaří mnoho jídel, jejichž základem jsou právě brambory (například bramboráky nebo bramborové placky). 

Večeře

U večeří jsou zvyky jednotlivých rodin rozdílné. Někdo dává přednost lehkému jídlu v rodinném kruhu, jiný upřednostňuje vydatnou večeři v podobném složení, jaké mívá oběd, a stále častěji se na stole objevuje i hotové jídlo z takzvaných „Take Away“ restaurací.

Česká kuchyně pro vegetariány

Vegetariánských jídel v tradiční české kuchyni moc nenajdete. Ochutnat můžete hrachovou kaši, čočku na kyselo, smažený květák, smaženici z hub, smažený sýr či hermelín. Vegetariáni si také mohou vybrat z typických českých sladkých pokrmů, jako jsou například kynuté knedlíky plněné ovocem, sypané mákem nebo tvarohem a přelité rozpuštěným máslem, dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, bramborové šišky nebo palačinky s ovocem či marmeládou.

Datum aktualizace: 16.8.2011 16:00

nahoru

přímé odkazy

  

Kvíz

E-pohlednice

Chat

Kalendář

Předchozí měsíc červen 2009 Následující měsíc
Po Út St Čt So Ne
1.6. - seznam událostí 2.6. - seznam událostí 3.6. - seznam událostí 4.6. - seznam událostí 5.6. - seznam událostí 6.6. - seznam událostí 7.6. - seznam událostí
8.6. - seznam událostí 9.6. - seznam událostí 10.6. - seznam událostí 11.6. - seznam událostí 12.6. - seznam událostí 13.6. - seznam událostí 14.6. - žádná událost
15.6. - seznam událostí 16.6. - seznam událostí 17.6. - seznam událostí 18.6. - seznam událostí 19.6. - seznam událostí 20.6. - žádná událost 21.6. - žádná událost
22.6. - seznam událostí 23.6. - seznam událostí 24.6. - seznam událostí 25.6. - seznam událostí 26.6. - seznam událostí 27.6. - seznam událostí 28.6. - seznam událostí
29.6. - seznam událostí 30.6. - seznam událostí

rychlá navigace