Česká jídla

  • Předkrmy a pochutiny k pivu


Šunková rolka plněná křenem

Šunková rolka je slavnostní český předkrm. Jde o velice jednoduchý, krásně vypadající a zároveň lahodný pokrm.

Nakládaný hermelín

Hermelín je zrající sýr s bílou plísní na povrchu – obdoba francouzského camembertu. Nakládaný se podává jako předkrm nebo pikantní pochutina k pivu.

Utopenci

Utopenci patří k velmi oblíbeným studeným pochutinám k pivu. Jedná se o nakrájené špekáčky s cibulí naložené ve sladkokyselém nálevu, většinou napěchované ve velké láhvi.

Zavináče

Stejně jako utopenci a nakládaný hermelín se i zavináče nejčastěji podávají k pivu. Jedná se o plátky ryb zavinutých se zeleninou a naložených do sladkokyselého nálevu.


  • Polévky


Česneková polévka

Jednoduchá polévka, kterou pro její výraznou chuť a vůni česneku ocení každý labužník. Často se servíruje se sýrem a s chlebovými krutony.

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka patří odpradávna k tradičním českým pokrmům. Snad každá česká rodina si vytvořila vlastní recept na „nejlepší“ bramboračku.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky je typickým zahájením klasického českého menu. Najdeme ji jak v jídelníčku většiny restaurací, tak i u nedělního rodinného oběda.


  • Hlavní jídla


Vepřo-knedlo-zelo

Když se v Česku zeptáte, které jídlo je zde nejtypičtější, s největší pravděpodobností se dozvíte, že vepřo-knedlo-zelo. Je doslova synonymem tradiční české kuchyně.

Hovězí svíčková s brusinkami

Hovězí maso zalité smetanovou omáčkou, ozdobené brusinkami a podávané s houskovým knedlíkem patří mezi nejoblíbenější české pokrmy.

Pečená kachna s červeným zelím

Drůbež měla vždy mezi staročeskými jídly stálé místo. Pečená kachna, knedlíky a zelí – to je i dnes pro většinu Čechů jedna z nejpříjemnějších představ svátečního oběda.

Hovězí maso s rajskou omáčkou

Rajská omáčka patří mezi nejoblíbenější české omáčky. Servíruje se s hovězím masem a houskovým knedlíkem.

Ovocné knedlíky

Knedlíky s ovocem jsou specifickou pochoutkou české kuchyně. Připravují se v různých variantách jako kynuté, bramborové či tvarohové. Plní se ovocem.

Smažený kapr s bramborovým salátem

Smažený kapr je jedním ze symbolů Vánoc. Podává se se studeným bramborovým salátem a je zcela typickým českým štědrovečerním pokrmem.

Bramborák

Bramborák je kořeněná bramborová placka. Podává se jako příloha, výborně ale chutná i samostatně, zvláště k pivu.


  • Dezerty


Lívance

Lívance jsou oblíbené jako dezert i jako hlavní jídlo. Nejčastěji se připravují se zavařeninou nebo s čerstvým ovocem.

Buchty se švestkovými povidly

Pohádkové buchty, které se plní nejen švestkovými povidly, ale také tvarohem nebo mákem.

Bublanina

Bublanina je český „univerzální“ koláč. Lze ji připravit s různými druhy ovoce, podle toho, které je zrovna na trhu.


  • Nápoje


Nealkoholické nápoje

Češi nejčastěji pijí kvalitní minerální vody. Nejznámější jsou Mattoni, Dobrá voda, Magnesie, Korunní nebo Bonaqua. Velmi populárním nealkoholickým nápojem je také Kofola. Jedná se o sycený nápoj kolového typu, který vznikl v šedesátých letech dvacátého století jako alternativa Coca-Coly a Pepsi.

Alkoholické nápoje

  • Piva

Pivo považují Češi za svůj národní nápoj, jeho výroba zde má několikasetletou tradici. Na českém pivním trhu najdete v současné době více než 470 druhů piv.  Mezi nejznámější česká piva patří Pilsner Urquell  a Budějovický Budvar (ve světě známý jako Budweiser). Pivo se pije z půllitrových sklenic a běžně za něj zaplatíte od 17 do 30 Kč (0,70–1,05 eur).

  • Vína

Vinařství se nejlépe daří na jižní Moravě, ale proslulé vinice jsou také v Čechách. Nejvíce se pěstují tyto odrůdy: z bílých vín Ryzlink rýnský, Chardonnay, Veltlínské zelené, Sauvignon a Müller-Thurgau, z červených vín potom Frankovka a Svatovavřinecké. Více o českých vínech se dozvíte na www.wineofczechrepublic.cz.

  • Becherovka

Becherovka je bylinný likér. Vyrábí se podle tradičního receptu, obsahuje karlovarskou vodu, jakostní líh, přírodní cukr a specifické směsi bylinek a koření.  Na trh byla uvedena již v roce 1807. Nejčastěji se pije samotná, v posledních letech se ale s oblibou přidává i do míchaných nápojů.


  • Recept na tradiční české jídlo


Vepřo-knedlo-zelo

  • Doba přípravy: více než 90 minut
  • Rozpis pro 4 porce
     
  • Vepřo

Na přípravu potřebujeme: 800 g vepřové krkovice nebo vepřového plecka, 2 cibule, kmín, sůl.
Omyté a osušené maso osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do vymaštěného pekáče a posypeme nakrájenou cibulí. Podlijeme vodou (nebo vývarem) a za vysoké teploty pečeme přiklopené asi hodinu a půl. Průběžně podléváme, aby se pečeně nevysušila. Když je maso měkké, pekáč odkryjeme, aby se udělala kůrčička. Hotovou pečeni naporcujeme na plátky. Samotný výpek z masa můžeme ještě zaprášit hladkou moukou a nechat přejít varem.

  • Knedlo

Na přípravu potřebujeme: 700 g brambor, 200 g hrubé mouky, 80 g krupice, 2 vejce, sůl.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Smícháme je s moukou, krupicí, vejci a solí. Rukama vypracujeme tuhé těsto. Z něj vytvarujeme několik válečků o průměru zhruba 6 cm. Vložíme je do vroucí osolené vody. Po chvíli je třeba knedlíky nadzvednout, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 20 až 25 minut, poté je vyjmeme a nakrájíme na plátky.

  • Zelo

Na přípravu potřebujeme: 700 g sterilovaného kysaného bílého zelí nebo půl hlávky zelí syrového, hladkou mouku, sádlo nebo jiný tuk, sůl, cukr.
Na tuku osmahneme cibulku do sklovata, pak ji zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky a ještě osmahneme. Přidáme zelí nakrájené na drobné nudličky, osolíme, okmínujeme, zalijeme trochou vody (nebo nálevem, máme-li sterilované zelí) a dusíme. Během dušení občas podléváme. Nakonec podle chuti dokyselíme, případně dosladíme. Bílé zelí je možné připravovat stejným způsobem jako zelí červené.

Maso, zelí i knedlíky polévané výpekem servírujeme společně na jeden talíř a zapíjíme vychlazeným pivem. Dobrou chuť!


Odkazy:

  • Nezávislý průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restauracích v České republice:
    www.grand-restaurant.cz (CS, EN)

Datum aktualizace: 16.8.2011 16:00

nahoru

přímé odkazy

  

Kvíz

E-pohlednice

Chat

Kalendář

Předchozí měsíc červen 2009 Následující měsíc
Po Út St Čt So Ne
1.6. - seznam událostí 2.6. - seznam událostí 3.6. - seznam událostí 4.6. - seznam událostí 5.6. - seznam událostí 6.6. - seznam událostí 7.6. - seznam událostí
8.6. - seznam událostí 9.6. - seznam událostí 10.6. - seznam událostí 11.6. - seznam událostí 12.6. - seznam událostí 13.6. - seznam událostí 14.6. - žádná událost
15.6. - seznam událostí 16.6. - seznam událostí 17.6. - seznam událostí 18.6. - seznam událostí 19.6. - seznam událostí 20.6. - žádná událost 21.6. - žádná událost
22.6. - seznam událostí 23.6. - seznam událostí 24.6. - seznam událostí 25.6. - seznam událostí 26.6. - seznam událostí 27.6. - seznam událostí 28.6. - seznam událostí
29.6. - seznam událostí 30.6. - seznam událostí

rychlá navigace