Zemědělství a rybolov
Požadavky spotřebitelů se neustále vyvíjí a mění. Právě proto neslouží v dnešní době zemědělství pouze k výrobě potravin, ale přebírá na sebe i důležité společenské a ekologické funkce. Evropské zemědělství tak prošlo od založení Evropských společenství řadou zásadních změn.
Evropská veřejnost věnuje stále větší pozornost ochraně životního prostředí či bezpečnosti potravin. Zemědělství musí také čelit novým výzvám, a to zejména v důsledku globalizace agrárních trhů a demografických změn, které probíhají v mnohých venkovských regionech. Zároveň se ale přizpůsobuje i novým příležitostem, jako je problematika obnovitelných zdrojů energie. Z těchto důvodů provedla Evropská unie (EU) od počátku devadesátých let minulého století řadu reforem společné zemědělské politiky (SZP).
Přístup ke kvalitním potravinám
Prioritou reformované SZP je umožnit spotřebitelům přístup ke kvalitním potravinám za přiměřené ceny a současně zajistit zemědělcům odpovídající životní úroveň. Poskytování zemědělských dotací je však podmíněno plněním širších cílů, jako je například dodržování hygienických norem a norem týkajících se bezpečnosti potravin, zdraví zvířat a rostlin či ochrana tradiční venkovské krajiny.
Jednou z klíčových součástí reformované SZP se také stala potřeba zajistit dlouhodobou životaschopnost venkovských oblastí. S modernizací zemědělství a větší orientací evropského hospodářství na služby výrazně klesl význam zemědělství pro zaměstnanost. Přežití venkovského hospodářství proto již nelze pokládat za samozřejmost.
V neposlední řadě se do současné podoby SZP promítl i koncept udržitelného rozvoje, a to zejména v souvislosti se společnou rybářskou politikou a snahou o udržitelné využití přírodních zdrojů moří, řek a jezer.
Datum aktualizace: 16.8.2011 16:01